Strøm til mobilen viktigst for unge

Hva vil du savne mest hvis du befant deg på et sted uten strøm? De under 30 år er mest opptatt av hvordan de skal få ladet telefonen, viser undersøkelse.

Et gjennomsnitt av befolkningen plasserer mobilen på tredjeplass over hva som er viktigst å ha strøm til i løpet av en dag. Men de under 30 år mener at mobilen er aller viktigst, viser en undersøkelse TNS Gallup har laget for Statnett. – Yngre prioriterer mobilen foran varmtvann, oppvarming, matlaging, kjøleskap og vaskemaskin når det daglige strømbehovet rangeres, sier kommunikasjonssjef Nina Yong Kviberg i Statnett. 31 prosent av de under 30 år mener strøm til mobilen er viktigst. Bare halvparten så mange i aldergruppen mener strøm til varmtvann er viktigst.

Mange ivrige mobilbrukere blir rastløse hvis det er langt til nærmeste stikkontakt. Undersøkelsen viser da også at det er de yngre som irriterer seg mest over strømbrudd. Unge er vant til å ha tilgang på strøm hele tiden. Strømnettet i Norge er svært stabilt. – Leveringskvaliteten er på 99,98 prosent når konsekvensene av ekstremvær trekkes fra. Det betyr at 4999 av 5000 kWh blir levert til kunden som avtalt, sier Kviberg. Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet, som blant annet innebærer å drifte om lag 11 000 kilometer med høyspentlinjer og 150 trafostasjoner over hele landet.

Liker varmmat best

De eldre aldersgruppene plasserer matlaging øverst på lista over hva det er viktigst å ha strøm til i løpet av en dag. 36 prosent av befolkningen over 60 år mener strøm til mat er viktigst. Bare fire prosent prioriterer mobilen. Hvor høyt varm mat prioriteres, avhenger til dels av hvor du bor. Alle landsdeler plasserer strøm til matlaging øverst, men folk Midt-Norge er mer opptatt av det enn resten av landet. Strøm til varmtvann er nest viktigst, ifølge undersøkelsen. Mens strøm til oppvarming av boligen kommer på fjerdeplass.

– Bare 13 prosent sier at de er helt avhengig av strøm til oppvarming i løpet av en dag. Siden undersøkelsen ble gjort tidlig i høst, ville trolig andelen vært høyere hvis de ble spurt nå, sier Kviberg.

Godt over halvparten av strømforbruket i norske husholdninger går til oppvarming. – Svarene forteller kanskje også en del om nordmenns høye forventninger til permanent tilgang til strøm. Vi er muligens ikke så bevisste på hva vi faktisk bruker den til. Jeg tror en ungdom ville ha prioritert strøm til varmeovnen fremfor mobilen hvis innetemperaturen sank til ti grader, sier hun.

Nummer to i verden Strøm er en svært viktig del av hverdagen til nordmenn. Vi er helt i verdenstoppen i strømbruk. Bare Kuwait bruker mer per innbygger, ifølge Statistisk sentralbyrå. – I likhet med Kuwait har vi har hatt relativt lave strømpriser i forhold til inntektsnivået. Strømnettet er godt utbygd. Dermed har vi basert oss på strøm både til oppvarming og andre energibehov, sier seniorrådgiver Ann Christin Bøeng i Statistisk sentralbyrå. 97 prosent av norsk kraftproduksjon er fra fornybar vannkraft takket være naturgitte forhold i fjell og fossefall. Dersom det kraftnettet skulle bli satt ut av spill, ville ikke bare varmeovner bli kalde og komfyren død. Betalingssystemer, dører, veikryss, bensinpumper og avløpssystem og svært mye annen infrastruktur ville brutt sammen. Mobilnettet faller ut etter to til seks timer ved et strømbrudd.

En fulladet mobiltelefon går tom omtrent samtidig, avhengig av bruk og batterikvalitet.

Hvilket produkt eller hvilken tjeneste er du mest avhengig av å få strøm til i løpet av dagen?

 • Matlaging: 28 prosent
 • Varmtvann: 20 prosent
 • Mobiltelefon: 14 prosent (31 prosent hos de under 30 år)
 • Oppvarming: 13 prosent
 • PC/Nettbrett/Datamaskin: 8 prosent
 • Internett: 5 prosent
 • TV/Radio: 3 prosent
 • Kaffemaskin/vannkoker: 3 prosent
 • Vaskemaskin: 3 prosent
 • Kjøleskap/fryser: 2 prosent
 • Vet ikke: 1 prosent (Kilde: TNS Gallup)
Rate this item
(0 votes)
Go to top