Lurt? - Doctors are urging parents everywhere

Er du en av dem som har delt denne artikkelen på sosiale medier? Da har du kanskje latt deg lure av smart markedsføring... 

-Riktignok stemmer det at melketenner inneholder stamceller som kanskje, men aller mest sannsynlig, ikke kan brukes til å lages nytt vev av.

-Det artikkelen unnlater å nevne er at ingen vet hvordan man skal utnytte dette i dag, og at forskere fra samme institutt som først gjorde oppdagelsen ikke vet om det noen gang kan brukes til noe meningsfylt.

Oh, en studie utført i 2003, da må de jo være sant!

-I teksten er det eneste referansepunktet en hentydning til en studie gjort i 2003. Denne studien artikkelen henviser til ble gjort av et team fra National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR) ledet av Dr. Songtao Shi. Den bekrefter funn av stamceller, og at betydningen av funnet ikke kan fastslåes på daværende tidspunkt.

-Det var på bakgrunn av denne artikkelen at noen selskaper utviklet forretningsideen sin og begynte å tilby fryselagring av barnetenner. Det er nå flere aktører i dette markedet, blant annet Store-A-Tooth som i motsetning til forsknings-studier er nevnt flere ganger i artikkelen. Der tilbyr selskapet seg å lagre dine barnetenner til rimelig stive priser.

Så til det som faktisk blir sagt..

-I 2013 kom California Dental Association med en uttalelse om saken hvor de sier at det fremdeles er for tidlig å si om stamceller i tenner kan brukes til noe OG her siterer de Dr. Pamela Robey fra nettopp NIDCR som sier at det fremdeles er for tidlig å si om det kan brukes til noe.

-Der Dr. Robey er usikker, er det derimot flere andre stamcelle-eksperter som er mer sikre på at det aldri kan få noen stor medisinsk bruk.

-Dr. Curt Civin, professor i kreftforskning ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore sier at stamcellene i melketenner (mesenchymale celler) er ganske så forskjellige som stamceller fra for eksempel navlestrengen (hematopoetiske) og at de ikke tror at det vil bli noe bruksområde for dem i nær fremtid, mest sannsynlig aldri.

-En rekke andre fremtredende forskere og leger er enig med Civin. Sean Morrison, professor of Cell And Developmental Biology, University of Michigan Medical Center, sier det er noe stort tull og går så langt som å kalle det den nye slangeoljen.

-Tim McCaffrey, Vice Chairman of Biochemistry and Molecular Biology, George Washington University Medical Center sier ideen bak tannbankene i BESTE fall er spekulativt.

-Jonathan Moreno, direktør ved Center for Biomedical Ethics, University of Virginia kaller deg også rent spekulativt og sier han gjerne skulle sett grunnlaget for regningene som tannbankene sender ut. Som han sier er det nærmest bare strøm til en fryser som er utgiftene til selskapene.

Så konklusjonen er at om du har brukt penger på å ta vare på ditt barns melketenner, så har du nok blitt grundig lurt av hensynsløse spekulanter.

Rate this item
(1 Vote)
Go to top